PODTUREŇ. Ovocinárov, pestovateľov ovocných stromov v Liptove tiež zaskočil výdatný jarný ľadový kúpeľ, z ktorého sa mnohí doteraz nespamätali.
„V rokoch 2003 a 2004 bolo vraj na Slovensku i v Liptove podľa meteorológov najteplejšie. A to sa výrazne podpísalo aj na prácu v našej pálenici,“ priznáva Zdeno Kondor, majiteľ jedinej klasickej pálenica v Liptove.
Dodal, že v dobrej sezóne ešte aj v júni pálili alkohol, pretože objednávky sa nahromadili od konca októbra.
Na tú sezónu rád spomína a zamýšľa sa nad tým, že prečo sú výkyvy v teplotách také extrémne.
Májový sneh ničil kvety
V Podturni, kde je klasická pálenica, zažívajú v tomto roku jednu z najslabších sezón. Rovnako sú na tom aj ostatní.
Napriek tomu, že priemerná teplota sa zodvihla i na Slovensku asi o dva stupne Celzia, v čase kvitnutia stromov v sadoch zasiahla „vyššia moc“.
V máji napadol sneh a roz-kvitnuté kvety na stromoch letného ovocia pomrzli. Úroda ovocia dopadla biedne. V jeseni najmä špecializované druhy – hrušky, slivky, čerešne.
„O kvalitnom ovocnom kvase z broskýň, marhúľ, višní – o tom sa nám v tejto sezóne môže iba zdať,“ pridáva Martin Ďurík, ktorý sa na takúto mizériu v uplynulých piatich rokoch, čo tu pracuje, ani nepamätá.
V súvislosti s hruškami sa v pálenici o ničom inom nehovorí, iba o hrdzi. Výskyt hrdze hruškovej v ostatnom čase silnie. Z literatúry sa dozvedáme, že ochorenie zrejme spôsobuje i rozširovanie nových okrasných stálozelených hostiteľských druhov rodu juniperus. Z. Kondor oponuje, že tuje rástli u nás už dávnejšie.
„V Podturni zasiahla hrdza strom vyše storočnej hrušky. Je to na porazenie, pretože kvalitnú hruškovicu môžete vypáliť iba z prvotriedneho ovocia hrušky. V tomto roku sú objednávky od ovocinárov s kvasom zväčša zmesiek. Tých je vari najviac,“ tvrdí Z. Kondor.
Budú radi, ak prezimujú
Takú zimnú sezónu si v pálenici ale nepamätá. „Budeme radi, ak prezimujeme. Žiadna veľká sláva. Do pálenice sa chodíme v pracovné dni akurát tak zohriať. Objednávky máme iba do februára, potom sa uvidí.“
Vypálenie jedného litra alkoholu vyjde teraz na asi 10 eur. V Česku sú na tom v spotrebnej dani lepšie. Štátu odovzdajú polovicu z ceny.
U nás sú to dve tretiny. Iba jedna tretina zostane producentovi a to má horko-ťažko na réžiu, mzdy a pod.
„Keď tu bol minule slovenský premiér, ukázal som mu nádobu, do ktorej kvapká čistý alkohol, vravím mu – ten pomer by mal byť opačný, dve tretiny nám, zvlášť v takomto biednom roku, a jedna tretina štátu, “ dodal Z. Kondor, ale neprezradil, čo mu na to odpovedal R. Fico.