Štvrtok, 29. jún, 2017 | Meniny má Peter, Pavol, Petra
Pridajte si svoje mesto

Hotely a reštaurácie slúžili pred sto rokmi hlavne rozmarnej smotánke

Atraktívny Liptov láka dnes čoraz viac hostí. Uplynulý rok je dôkazom narastajúcej návštevnosti regiónu pod Tatrami. Prilákal takmer pol milióna turistov. Ako to v regióne vyzeralo napríklad pred vyše sto rokmi či na prelome storočí?

V druhej polovici 19. storočia vybudovali v kúpeľnom stredisku Korytnica kúpeľné domy a hotely.(Zdroj: ARCHÍV)

LIPTOV. Rozvoj cestovného ruchu, turistiky a výstavba kúpeľných stredísk v Liptove v 19. storočí znamenala rozmach hoteliérstva, najmä v župnom sídle, Ružomberku, ale aj v Liptovskom Svätom Mikuláši, v známejších kúpeľoch - Korytnica, Lúčky, Železnô i v liptovskej časti Vysokých Tatier – v kúpeľoch na Štrbskom Plese.

Prevádzku hotelov regulovala župná vrchnosť, ktorá dbala predovšetkým na dodržiavanie cien a nápojov. Vďaka kontrolnej činnosti župy sa zachovali archívne materiály, ktoré umožňujú predstavu o úrovni pohostinských podnikov a o poskytovaní služieb. Hlásenia z obvodných notariátov liptovským úradom potvrdzujú, že lepších hostincov a hotelov bolo v župe málo. O to viac bolo krčiem. K tejto prechádzke po Liptove na prelome 19. a 20. storočia ma inšpiroval okrem iného aj článok Slavka Churého vo Vlastivednom časopise z roku 1989.

Hotely sa v podstate rozlišovali mestské, turistické a kúpeľné, ktoré patrili k najprepychovejším. Koncom 19. a začiatkom 20. storočia bol cestovný ruch ešte stále exkluzívnou záležitosťou a tomu zodpovedali aj ceny za ubytovanie, stravu a zábavu v hotelových zariadeniach, ktoré boli pre nižšie vrstvy občanov nedostupné.

Reštaurácie v Korytnici

V druhej polovici 19. storočia vybudovali v kúpeľnom stredisku Korytnica kúpeľné domy a hotely. Reštauráciu Pompeje vlastnil roku 1902 budapeštiansky podnikateľ Koloman Frankl. Konkurenčným podnikom bol Grand café - restaurant, ktorý patril hoteliérom Szuszovi a Wachtelitzovi. Jedálny lístok bol určený bohatším vrstvám spoločnosti, hoci ceny sa zdajú byť neuveriteľne nízke.

Najlacnejším predjedlom boli sardinky za 20 halierov, naj-drahším jemný mäsový zákusok za 1 zlatý. Na porovnanie cien možno ešte uviesť, že porcia pražskej šunky stála 50 halierov. Zo šalátov bolo na jedálnom lístku 5 druhov, a to hlávkový s vajcami, uhorkový, zemiakový, zelerový a miešaný v cene od 15 do 25 halierov. Podávali sa i syry, a to domáci liptovský oštiepok a dovážané: ementál, imperiál a roquefort.

Na večeru sa servírovali mäsité jedlá pripravované z hydiny a z dovezeného vykŕmeného dobytka z Viedne. Labužníci si mohli pochutiť na kačacom perkelte a zaprávanom kurčati. Drahší bol anglický biftek a ramsteak za 90 halierov až korunu. Liter bieleho stolového vína stál 70 halierov, rizling ročník 1896 sa predával za 1 korunu 20 halierov podobne ako budínske víno ročník 1894. Najdrahšia bola fľaša tramínu z viníc veľkopestovateľa Dezidera Bánffyho. Maďarské šampanské stálo 4 koruny, francúzske značky 7 až 8 korún, kým fľaše piva boli po 30 halieroch.

Služby boli na úrovni

V reštaurácii hotela v Liptovskom Svätom Mikuláši, ktorého názov sa v dokumente Churého neuvádza, boli ceny na primeranej úrovni, hoci nešlo o najprepychovejšie zariadenie.

Z jedál na objednávku bol najdrahší biftek s vajcom za 60 halierov, najlacnejší viedenský rezeň a roštenka na cibuli stáli 45 a 40 halierov. Ako špecialitu tam bolo možné dostať kotlíkový guláš a kurací i teľací perkelt od 30 do 50 halierov. Polievky mali iba dve, chlebovú s vajcom a bielu.

Na Štrbskom Plese

Na Štrbskom Plese vybudovali prvý hotel v sedemdesiatych rokoch 19. storočia. Pred 105 rokmi patril firme Súrodenci Klimovci. Medzi návštevníkmi bol známy ako Hotel pri Štrbskom Plese (Szálloda a Csorbai Tónál, Hotel beim Csorber See). Podnik ponúkal 11 druhov vaječných jedál, 5 druhov polievok vrátane račej, veľa druhov sardiniek, ryby i raky, zeleninové jedlá, múčne pochúťky a podobne.

Z hotových jedál nájdeme na jedálnom lístku baraninu, teľacinu, husacinu, kuracinu, kačacinu a morčacinu. K mäsu podávali 13 druhov šalátov a 9 druhov kompótov, v ponuke bola tiež divina, 13 druhov zákuskov a 4 druhy syra.

Bohatý bol nápojový lístok. Ponúkal 7 druhov bieleho stolového vína, 6 značiek červeného vína, dva druhy tokajského a 6 druhov šampanského vína. Predávali tam 5 druhov minerálok, aj slatinskú a baldovskú, tiež 3 druhy piva. Kto z hostí mal chuť, mohol si objednať borovičku, slivovicu, francúzsky koňak, jamajský rum či holandský likér.

Jednotné ceny

Vzápätí po vzniku Československej republiky boli v Liptove stanovené jednotné ceny jedál a nápojov vo všetkých reštauračných zariadeniach. Doklady z roku 1919 prezrádzajú, že obed s polievkou, prívarkom, mäsom a múčnikom stál 7 korún. Večera, ktorú tvorilo mäso s prívarkom, stála 5 korún. Špeciality nepripravovali pre nedostatok surovín. Zo syrov ponúkali iba bryndzu. Z nápojov sa spomína len víno, veľké pivo a sóda.

Zaujímavý je dovetok článku S. Churého. „Nedodržiavanie cenníka malo za následok pokutu vo výške od 1000 do 5000 korún, alebo odobratie živnostenského oprávnenia i väzenie.“


Riešime za Vás

Šetrenie vody
Liptovský Mikuláš

Šetrenie vody

V riešení
Policajná hliadka hrala v službe futbal.
Liptovský Mikuláš

Policajná hliadka hrala v službe futbal

Vyriešené
Pridaj svoj podnet

Najčítanejšie správy

Mikuláš

Parkovací automat účtoval vodičom štvornásobok

Porucha na automate spôsobila, že vodiči museli zaplatiť aj za čas, ktorý na parkovisku nevyužili.

V Liptove bol prvý seminár mladých rozhodcov

V Demänovej sa ukutočnila Škola mladých rozhodcov. Seminár absolvovalo 17 účastníkov.

Úrad už dokončili

Počas tohtoročných Stoličných odovzdali do užívania zrekonštruovanú budovu Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši.

Hrádocania do dvojky zatiaľ nechcú

Futbalisti ŠKM Liptovský Hrádok v skupine stred tretej najvyššej súťaže nenašli rovnocenného súpera. Triumfovali s 25-bodovým náskokom pred rezervou fortunaligovej Podbrezovej, no k Belej II. liga nezavíta.

Historický úspech žiakov Tatrana

MFK Tatran Liptovský Mikuláš dosiahol zásluhou malých žiakov ďalší veľký úspech.

Blízke regióny

Pravica sa v Banskej Bystrici spojila. Na župana podporia Martina Klusa

Martin Klus (SaS) pôjde do župných volieb ako spoločný kandidát pravicových strán.

Vyvrátený strom vyniesol na povrch pravek. Pri Bystrici máme novú archeologickú lokalitu

Neďaleko obce Lučatín objavili novú archeologickú lokalitu, napomohla tomu náhoda. Presnejšie informácie o lokalite by mohol určiť až podrobnejší archeologický výskum.

Nerozlučné krásky zo Sučian majú šancu stať sa fotomodelkou Európy

​​​​​​​O tom, že v Turci máme krásne dievčatá niet pochýb. Dve kamarátky zo Sučian postúpili do finále fotomodelingovej súťaže. Vďaka ich príjemnému zovňajšku už dostali veľa atraktívnych ponúk.

V centre Žiliny bude v lete rušno. Poznáme program Žilinského kultúrneho leta

V Žiline budú počas najbližších troch mesiacov stovky kultúrnych podujatí, koncertov, premietaní pod holým nebom a festivalov. Rozbieha sa tradičné Žilinské kultúrne leto.

Za Žilinou sa zrazili tri autá

Nehoda si vyžiadala troch zranených.

Všetky správy

Historička Bednaříková: Nerobme pri utečencoch rovnaké chyby ako Rimania

Povedať, že civilizácie zanikali pre nízku pôrodnosť, je zjednodušovanie, tvrdí česká historička Jarmila Bednaříková.

Prihlásil sa a vyhral. Kandidát na člena predstavenstva VšZP nemal protikandidáta

Je veľká pravdepodobnosť, že výberové konania automaticky uprednostnia človeka, ktorý je funkciou dočasne poverený, tvrdí analytik.

Nenávidí ho celá Amerika. Teraz môže skončiť za mrežami

Tridsaťštyriročný americký investor Martin Shkreli je pre mnohých najväčším symbolom takzvaného zvráteného kapitalizmu.

Ak Sagan nevyhrá zelený dres, bude to sci-fi

Sagan je taký multifunkčný a univerzálny, že vo futbale by zahral rohový kop a vzápätí by už strieľal na bránku, tvrdí Alberto Contador.

Požiar na Záhorí sa podarilo lokalizovať, už horí viac ako 20 hodín

Plamene pomáha hasiť aj vrtuľník letky Ministerstva vnútra.

Kam vyraziť